Krakowanie - Glosariusz

Krakowanie

Również: zwęglenie, spalanie

Jeżeli klej Hot Melt zostanie zbyt mocno podgrzany lub stosowany jest przez dłuższy czas w zbyt wysokich temperaturach, makrocząsteczki kleju rozpadają się z powodu przegrzania.

 

Zmiana składu chemicznego objawia się ciemnym / czarnym zabarwieniem w wytopie lub osadami na ścianach zbiornika. W przypadku niektórych odmian zaobserwować można tworzenie się żelowej powłoki na wytopie.

Krakowanie spowodowane jest:

  • Zbyt wysoką temperaturą w zbiorniku / brakiem usuwania kleju Hot Melt
  • Zbyt wysoką temperaturą w wężu i / lub na głowicy aplikacyjnej
  • Zanieczyszczenia zewnętrzne / przenikanie cząstek obcych

Pozostałości mogą rozprzestrzeniać się po całym systemie aplikacji, a w najgorszym przypadku osłabić przyczepność kleju. Produkty rozkładu nie wykazują właściwości adhezyjnych lub jedynie w ograniczonym zakresie. W przypadku przedostania się spalonych resztek kleju do systemu tłocznego może dojść do zablokowania filtrów, węży i dyszy.

 

Aby tego uniknąć, konieczne jest stosowanie w systemie aplikacji (zbiornik, dysze, węże, głowice aplikacyjne itd.) filtrów i sit. Należy je regularnie wymieniać podczas konserwacji systemu. 

Regularne cykle czyszczenia pozwalają zapobiec przestojom produkcyjnym na skutek awarii maszyny. Regularne czyszczenie dostępnych komponentów powinno stać się rutynową czynnością podczas codziennej pracy.

Stabilność w wytopie pogarsza się poprzez obniżenie temperatury podczas przerw / przestojów.

Kleje Hot Melt stabilne oksydacyjnie, jak np. BÜHNEN avenia wyróżniają się szeregiem lepszych właściwości w porównaniu z typowymi klejami Hot Melt. Podkreślić można stabilność termiczną i związaną z nią wysoką niezawodność procesu podczas aplikacji.